Charlotte en Sien 2013

Twee vroedvrouwen, Charlotte en Sien, vertoefden bijna drie maanden in Bumba. Ze draaiden op volle toeren mee in de arbeids- en verloskamer van het ziekenhuis. Hieronder kan je een fragment meepikken van de blog die ze op dat moment bijhielden.

17 december 2013

“…Vorige week zondag mochten we Francesca verwelkomen, een anesthesiste uit België, die het project al tweemaal bezocht. Dankzij haar en Marianne (een drijvende kracht achter het project “Een hart voor Bumba”) arriveerde in augustus vanuit België een vliegtuig in Kinshasa volgeladen met medisch materiaal. De 104 dozen werden vervolgens op een schip geladen en kwamen enkele weken later stroomopwaarts op de Congostroom aan in Bumba. Het tweede vliegtuig (dat onder meer een radiografietoestel bevat) staat inmiddels bijna vertrekkensklaar.

Haar komst kwam voor ons als geroepen.  Francesca zou het operatiekwartier operationeel maken (terwijl wij voordien reeds enkele voorbereidingen getroffen hadden). Daarnaast heeft ze ons de afgelopen tien dagen geholpen om enkele verbeteringen aan te brengen in het verloskwartier. Zo hebben we kleine matrasjes gemaakt die voor de opvang en reanimatie van de pasgeborene dienen (zowel in het operatiekwartier als in de verloskamer). Ook hebben we gewone matrassen gekocht en verpakt in afwasbaar plastic. Deze matrassen zullen de rieten matten vervangen in de arbeidskamer. Na de bevalling komt de vrouw namelijk terug in de arbeidskamer om samen met haar baby te bekomen. Aangezien bevallen vrouwen geen maandverbanden ter beschikking hebben (ze gebruiken vodden die werkelijk geen druppel bloed absorberen), druipt het bloed door de rieten matten op de grond. Die matten zijn ons inziens allesbehalve comfortabel en hygiënisch en mits een veel beter alternatief dus verbrandensklaar.

Tussen de twee bedden op de arbeidskamers hebben we gordijnen geïnstalleerd, waardoor twee aparte compartimenten werden gecreëerd en de privacy van onze mama’s (in spe) nu gewaarborgd wordt. Ook een reorganisatie van de verloskamer drong zich op. De kast met verloskundig materiaal moest grondig worden herbekeken. We hebben een nieuw systeem bedacht om het materiaal te schikken, te gebruiken en aan te vullen. We kregen de zegen van alle vroedvrouwen tijdens de vergadering deze week en vanaf volgende week treedt het nieuwe systeem in voege.”

Wie meer wil lezen, kan altijd terecht op de blogpagina: http://sienencharlotteincongo.blogspot.be/